Historik

Dåvarande kungen, Gustav V grattulerar Hilding Albrektsson till vinsten i semifinalen i DM.

Pionjärerna

Det fanns ett stort latent och oförlöst tennisintresse i Mälarhöjden vid slutet av 1930-talet då den unga knappt tjugoåriga huvudstadsförorten mer och mer kom att präglas av den andra generationen mogna ungdomar.
Det var hösten 1938 som det började hända någonting borta vid Myren som den då nyuppförda Mälarhöjdens idrottsplats kallades i folkmun. Där byggdes ett par tennisbanor som skulle bli färdiga till våren 1939 (på samma plats där ishockeyhallen i dag ligger). En företagsam tennisentusiast klistrade upp anslag på telefonstolparna i villasamhället, med upprop till alla som var intresserade av att bilda en tennisklubb i Mälarhöjden. En herre vid namn Carl Söderlund tog initiativet.

Resultatet blev att ett 70-tal tennisintresserade på våren 1939 bildade en tennissektion inom Mälarhöjdens Idrottsklubb.

Den 26 april konstituerade sig styrelsen och klubbens första ordförande blev initiativtagaren Carl Söderlund.
Tennissektionens första årsmöte hölls den 1 februari 1940. Den lilla tidningen Tennisbollen föddes. Den fick sedermera som efterföljare Stockholms Tennisförbunds Tennistidning och i Mälarhöjden Game Set & MIK, som än i dag lever.

Kungen tar plats för att se matchen.

Pionjärerna som kan nämnas från tennissektionens barndom är Olof Monthan, Klas Skogholm Sören Norman, Kurt Bergh, Torsten Dahlström m.fl. Klas Skogholm medverkade också till Stockholms Tennisförbunds bildande och ingick där i styrelsen som representant för de nya små i tennisfamiljen. Under krigsåren med inkallelseorder hängande över familjerna och därmed det mesta lokaliserat till hemorten blev tennisbanorna ett kärt utflyktsmål för många familjer. Genom Klas Skogholms agerande i Stockholms

Tennisförbunds styrelse fick MIK-tennis 1943 uppdraget att arrangera distriktsmästerskapstävlingar i Mälarhöjden. Ett uppdrag som på den normalt förbehölls SALK och TSK (Tennisstadionklubben).

En stor händelse var att H.M. Kung Gustaf V besökte tävlingen under finaldagen, på vägen till Tullgarn.

Den vita sporten bedrevs under sommarmånaderna under 1940- och 50-talen som vanligt ute på Myrens grusbanor, medan vissa medlemmar under vintermånaderna begagnade sig av de timmar som sektionen förfogade över i Kungliga tennishallen till självkostnadspris.
1953 fick MIKs juniorer träna en timme varje söndag på Kungliga under ledning av legenden Calle Schröder.

Stora svårigheter som övervanns

Några av klubbens pionjärer
Från vänster:
Olof Montaan
Ivar Lindén
Sven Persson
Olle Nerman
Haldor Thimgren
Calle Sahlin

I mitten av 1950-talet upplevde klubben en svacka såväl administrativt som spelmässigt. Vid årsmötet 1956 infann sig endast ett fåtal medlemmar (inte ens hela styrelsen). En kris i verksamheten var under uppsegling, en nedläggning av klubben var t.o.m på tal under de följande åren.

1959 blev dock en vändpunkt. Nya medlemmar strömmade till, juniorverksamheten fick fart och klubbmatcher anordnades. 1964 arrangerades Mälarspelen för första gången, då på utebanorna.
1965 uppfördes ett av Stockholms första Barracudatält på idrottsplatsen och åren efter tillkom ett till och snart ytterligare två, så att samtliga fyra nya asfaltsbanor var rustade för inomhusspel. Klubbens ordförande sedan 1945 (!!) Haldor Thimgren fick äntligen sin gamla dröm uppfylld om en inomhushall för tennisspel på idrottsplatsen. Möjligheten att nu spela tennis inomhus ledde till att MIK blev en av Stockholms mest expansiva tennisklubbar under denna period. En förbättrad ekonomi skapade utrymme för ett kansli, vilket i sin tur ökade klubbens tillväxt.

MIK kunde i mitten av 1970 talet mönstra inte mindre än 13 serielag och ett seniorgruppspel med 90 deltagare. Mälarspelen var under denna period klubbens flaggskepp utåt.
MIK hade fått luft under vingarna igen.
I slutet av – 70 talet kastade oljespöket sin skugga över plastduken. Oljepriserna steg snabbt och 1979 var Barracudatälten oekonomiska. Ett utkast till nuvarande MIK-hallen presenterades för dåvarande Stockholms Idrottsförvaltning. Bygglov erhölls, kommunal borgen klubbades och efter att ett banklån på 4 miljoner hade ordnats, som hallen var kostnadsberäknad till, så startade bygget i mars 1980. Många medlemmar hjälpte till under byggnationen. Ett namn att nämna i detta sammanhang är medlemmen Lars Ekroth, som svarade för den tekniska sida i hallbygget. Lars offrade mycket av sin fritid på projektet under denna period.

1979 blev återigen behovet av en klubbtidning stark, men tyvärr levde den endast några år och ersattes av ett informationsblad i MIK hallen. Men år 1992 återuppstod Game Set & MIK igen (som tidningen döptes till redan 1979) och har sedan dess kommit i medlemmarnas brevlådor tre gånger per år med under senare tid 28 sidor per nummer.
Pensionärernas TennisKlubb (PTK) är en helt fristående tennisklubb i Stockholmsområdet endast för pensionärer. PTK har sedan 1981 hyrt banor under dagtid i MIK-hallen och gett hallen liv även under dagtid.

En stabil verksamhet som gav framgångar

I och med hallens tillkomst lät framgångarna för MIK-tennis inte vänta på sig. MIK hade i mitten av 80-talet fyra flickor och fyra pojkar på juniorernas 10-bästalista i Stockholm i respektive årsklasser. 1984 skördade flickorna stora framgångar i DM med fem flickor bland de tre främsta i sina åldersklasser.
Juniorerna Tomas Ollestad, Åsa Spängs och Pia-Lena Ander blev MIKs tre första spelare på 10-bästa listan i Sverige. Pia-Lena rankades i början av 90-talet även bland landets 100 bästa damer.
Dessa föregångare överträffades dock 1995, då MIK-tennis fick sitt första SM tecken genom Peter Björk i juniordubbel. Peter spelar idag internationell juniortennis och är rankad tvåa bland pojkar 18år i Sverige (2001).

Stora framgångar skördades av MIKs juniorer under senare delen av 90-talet med segrar och framskjutna placeringar i dom stora juniortävlingarna.
MIKaren Christian Rojmars framgångar 1998 med seger i SALK Open, seger i Kalle Anka Cup i Båstad samt seger i JSM både inne och ute samma år blir nog svåra att översträffa.
Även gamlingarna skördade framgångar i slutet av 90 talet med två DM-titlar i singel.
1993 övertog tennissektionen SJs två grusbanor i Älvsjö och fick i och med detta förvärv en möjlighet till bra grusträning för juniorerna och medlemmar samt seriespel på sommarhalvåret på egna banor.
I klubbens stora tävling Mälarspelen, som år 2000 genomfördes för 35:e gången (!!!), finns sedan 1995 en dam-och herrelitklass ingående i Svenska Tennisförbundets Vintertour. Många av Sveriges elitspelare visar därmed upp sig i MIK-hallen till glädje för MIKs medlemmar.
Klubbens andra stora tävling är ungdomarnas MIK Open, som spelades för första gången 1989.
Den är numera en väl etablerad och välkänd juniortävling i hela Mälardalen med rekorddeltagande varje år.
MIK hade under 1990-talet en väl organiserad och fungerande verksamhet med en bra tränarstab under ledning av chefstränare Fredrik Hörnell. Det ledde till att MIK-tennis tilldelades Svenska Tennisförbundets årliga utmärkelse Macke Trofé för en väl fungerande och framgångsrik ungdomsverksamhet för år 1999. Det blev en fin avrundning på 1900-talet för MIK-tennis.

Veteranerna är vår styrka och erfarenhet, juniorerna är vår framtid och potential.
En devis som MIK-tennis tar med sig in i 2000-talet.

Skrivet av: Olle Andersson