top of page

Några rader från sportchefen mars 2023Nu har vi kommit in i mars månad och dagarna blir allt längre och ljusare. Vi har hunnit med mycket sedan årsskiftet, allt från klubbmästerskapen, juniortävlingen MIK Open, terminsstart för tennisträningen och nu sportlovsarrangemang. Sportlovet i MIK Tennis är fyllt med aktiviteter med fyra olika läger: på förmiddagarna tävlingsjuniorer, mitt på dagen tennisskolan, senare på dagen minitennis följt av vuxentennis till kvällen. Det är härligt att se all positiv energi och glädje från både deltagare och ledare!


På tal om ljusare dagar ser vi fram mot kommande projekt med installation av solceller på MIK-hallens tak. Prognosen är att komma igång i april eller maj och börja producera egen el till sommaren. MIK Tennis har, precis som alla andra verksamheter, drabbats av höga elpriser under hösten och vintern. Tack vare ett bra elavtal med vintersäkrat elpris har vi haft kontroll på kostnaderna under de besvärliga månaderna december och januari. I solidaritet med vårt övriga samhälle har vi försökt spara energi där det går, bland annat genom att hålla våra bastur avstängda. Nu när vårvärmen är i antågande och läget på energimarknaderna ser ut att ha stabiliserats kommer vi efter sportlovet återigen erbjuda tillgång till bastu för våra tennisspelare.


I slutet av höstterminen förra året skickade vi enkäter till alla deltagare i verksamheten. Vi har fått in många svar, synpunkter och kommentarer, vilket vi uppskattar. Flera av våra verksamhetsmål för 2022-2023 handlar om att uppnå god kvalitet i vår verksamhet och enkätsvaren är ett enkelt och bra sätt att kunna mäta hur vi lyckas med de målen. Våra verksamhetsansvariga kommer under våren att med olika åtgärder fortsätta utveckla junior- och vuxentennisen, kafé och shop och har då god nytta av återkopplingen från deltagare och medlemmar.

Även i slutet av denna vårtermin kommer vi att skicka ut enkäter och vi hoppas på ett minst lika bra gensvar som i höstas. När vi fått in svaren för våren kommer vi att presentera resultaten på en övergripande nivå så du som medlem får en inblick i hur väl vi lyckats med våra mål. Förbättring är en ständigt pågående process och det är förstås svårt att göra alla nöjda. Jag och mina medarbetare kommer att göra allt vi kan för att nå våra mål och fortsätta utveckla och förbättra vår verksamhet så mycket som möjligt. Dina synpunkter är viktiga i det arbetet och du kan alltid, utöver enkäterna, höra av dig till verksamhetsansvarige och lämna kommentarer och tankar.


Serielagen i MIK Tennis är en stor och viktig del av klubbens tävlingsverksamhet, men också en möjlighet för klubbens spelare att representera klubben i lagsammanhang. Det skapar en lagkänsla som är ett utmärkt komplement till en annars individuell idrott. Seriespelet är även en sammankopplande länk mellan olika spelare i åldrar och generationer, och en möjlighet att få in nya spelare. Det ger också spelare som haft uppehåll från tennisen en chans att komma tillbaka på ett sätt som passar.Under 2023 kommer vi att lägga stor vikt på att lyfta våra serielag, allt från våra juniorer till våra veteraner, med herrar 75 som de mest seniora. På vår hemsida finns nu uppdaterad information, kontaktuppgifter till lagledare och även nya bilder: https://www.miktennis.se/serielag Om du är intresserade av att spela i ett serielag tar du i första hand kontakt med lagledaren. Har du frågor om seriespel i allmänhet är du välkommen att kontakta mig.


En bärande del i vår verksamhet är att bedriva trygg tennis i alla led. Vi har sedan två år tillbaka haft en dialog med Riksidrottsförbundets region Stockholm (RF-SISU) gällande detta och uppdaterat vår organisation och rutiner för att stärka tryggheten i klubben ytterligare. Nu kan tennisklubbar kvalitetsmärkas enligt Trygg Tennis, vilket är något vi självklart ska göra.

Det innebär en del uppgifter enligt en checklista, som i stora drag handlar om att alla människor ska känna sig trygga i MIK Tennis och den miljö som klubben bedriver verksamhet i. Att följa barnkonventionen är en del av arbetet samt att skapa ett nätverk och rutiner för hantering av incidenter. Vi har kontaktpersoner som du som medlem kan vända dig till. Läs mer på vår hemsida https://www.miktennis.se/trygg-tennis


En del av trygg tennis är att öka kunskapen om hur man stöttar ungdomar som idrottar, både i träning och tävling. Vi erbjuder därför alla föräldrar till barn i vår verksamhet en digital föräldrautbildning tillgänglig via vår hemsida. Utbildningen är framtagen av Idrottsportalen i samarbete med Kristian Persson och Peter Svensson som bland har skrivit böckerna Skapa talang och Maximera din träning. Utbildningen är baserad på videoklipp för olika områden och är enkel att navigera i. För att komma in på utbildningen krävs ett lösenord, vilket efter sportlovet kommer att skickas via e-post till målsmän för barn och ungdomar i vår verksamhet.


Det finns alltid mycket att skriva om när det gäller vår underbara klubb MIK Tennis. Till exempel våra duktiga tävlingsjuniorer som har rivstartat 2023 och tävlar för fullt ute på tävlingarna med framgångar både resultat- och spelmässigt. I MIK Open var 20 deltagare från MIK Tennis och lika många är anmälda till regionmästerskapen som snart spelas i Solna. Våra juniorserielag är också igång och tar nya steg på sina utvecklingstrappor både som lag och individer. Efter sportlovet kommer Gregor ”Greg” Coordonier tillbaka för att assistera vår verksamhetsansvarige Robin Ljunggren.


Robin tillsammans med alla engagerade tränare gör ett fantastiskt arbete på banan, något som har skapat en fin gemenskap hos tävlingsjuniorerna som vill vara kvar i hallen efter träningen och komma tidigare för skönt ”häng”.


Även inom vår vuxenträning händer det saker. Vi har en stor och populär gruppträningsverksamhet med över 200 deltagare, och många som står i kö för att få plats. För att ge fler möjlighet att spela och även träna lite mer specialiserat har vi under det senaste året erbjudit sign-in träningar, där man anmäler sig per gång.Här finns allt från traditionell träning på olika nivåer av spelstyrka till fokuserad teknikträning för serve och grundslag. På fredagar 12-13 är det Happy Friday med spel på tre banor, med rejäl fart och fläkt! Intresset för sign-in träningarna har varit stort och vi kommer fortsätta utveckla den som ett komplement till den terminsvisa vuxenträningen.


Några datum att skriva upp


Det är som sagt alltid mycket på gång i MIK Tennis och en hel del datum att hålla koll på. Jag rekommenderar varmt att ta hjälp av kalendern på vår hemsida, där du hittar terminens träningstillfällen och aktiviteter, samt inställda träningar: https://www.miktennis.se/kalender


Ett par datum jag vill puffa lite extra för är:


  • 22 mars – Matchledarutbildning 18.00-21.00, en möjlighet att utbilda sig till matchledare och få mer kunskap om tennisens regler och lära sig att lösa kniviga situationer som kan uppstå under en match. Som matchledare har du även möjlighet att hjälpa klubben under tävlingar som funktionär. Anmälan: https://www.matchi.se/forms/TwN0hiSbjmavwSD6gihT


Tennishälsningar,


Srdan ”Sigge” Mladenovic

Sportchef MIK Tennis


99 visningar0 kommentarer
bottom of page