top of page

Rapport från gruslägret i Serbien 2016


IMG_9788

18 förväntansfulla juniorer, 6 föräldrar och 2 tränare boardade Air Serbia-planet tidigt på morgonen tisdagen den 12:e januari ifrån Arlanda. Lagom efter SM inomhus och en vecka av träning i MIK-hallen med extra fokus på fysträning, var spelarna laddade på att få både lite bra väder och inviga sina grusskor. Anledningen till att lägret förlades till Belgrad var flera; dels för att Sigge har sina rötter ifrån Serbien, vilket förenklade arrangemanget när man i år inte hade någon ”all inclusive-resort” i tankarna, och dels fick MIK en exklusiv möjlighet att under lägret få ta del av Dejan Vukojicic tenniskunskaper. Dejan är en av Serbiens topptränare och ansvarig för bland annat spelar- och tränarutbildning i Serbien via Serbiens Tennisförbund. Han driver även sin egen akademi och har fostrat flertalet av Europas bästa juniorer. Sigge lärde känna Dejan för några år sedan och tog chansen att till det här lägret involvera serben, både för att ge MIK’s juniorer chansen till en extremt rolig och lärorik vecka, men även som en chans för oss tränare att få en inblick i hur en av Europas främsta tennistränare arbetar både på och vid sidan av banan.

På tisdagen när vi anlände till flygplatsen i Belgrad blev vi upphämtade med en buss beställd åt oss. Bussen tog oss till hotellet där vi checkade in och åt en sen lunch. Efter det åkte vi iväg till banorna för ett första gruspass. Tennisanläggningen var gemytligt placerad och kändes lysande för vårt syfte – tre grusbanor, en enkel hardcourtbana och ett fysrum! Alla spelade två timmar tennis och fick bekanta sig med området runt omkring. Dejan, som ledde samtliga tennisträningar under lägret med hjälp av en serbisk assistent, en serbisk fystränare samt MIK’s egna Linus och Sigge, berättade att han ville lägga stort fokus på de defensiva positionerna och säkerhet under veckan som vi hade framför oss.

Efter träningarna åkte vi vid 20-tiden tillbaka till hotellet, åt middag där samt gick och la oss för att ladda inför morgondagen. Måltiderna under lägret kom att bli en spännande resa genom diverse soppor och en hel del kyckling – säkerligen en del kombinationer som ungdomarna inte riktigt testat på tidigare.

De kommande dagarna var fyllda av träning. Mellan frukosten vid 07.00 och middagen cirka 19.00 fick vi dagligen in runt 4 timmar tennis och 1-2 timmar fysträning samt både lite sightseeing av Belgrad och en hel del bad i poolen på hotellet på kvällen. Vi hade en härlig tur med vädret och lyckades genomföra alla tennispassen utomhus på gruset! Dejan jobbade hårt med spelarna. Mycket rörelse, toppspinn, höjd över nät men även med serve- och returer. På fredagen hann vi även med en fotbollsmatch, samt på lördagen få se Fed Cup-matchen mellan Serbien och Belgien på plats, följt av en rundtur inne i stan med egen guide i form av Sigge – mycket uppskattat!

Lägret avslutades på söndagen med en tiebreakturnering med handikapp. Alla fick spela flera matcher och lottades allt eftersom tävlingen gick in i nya lottningsträd. Vinnare för dagen blev Emil Molin – grattis!

Lägret kändes mycket lyckat och väl genomfört! Spelarna fick mycket beröm av coach Dejan för deras attityd, goda lyssningsförmåga och träningsflit. Vi fick genomfört många timmar grustennis och kan gå in i grussäsongen med vetskapen om att grunden är väl lagd.

Ett extra tack till Dejan för hans gästvänlighet och vilja att dela med sig av sin kunskap, både på banan till spelarna men även till MIK’s tränare. Även ett tack till de föräldrar som var med och förgyllde resan.

/Linus Eriksson

1 visning0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page