top of page

Rapport från Sigge och Ryssland

Johan Porsborn (SALK), Sigge Mladenovic (MIK), Kristian Persson (Ullevi TK) och Magnus Ennerberg (KLTK) besökte under fyra dagar Moskva för att få en inblick i hur Ryssland jobbar med sin spelarutveckling på hemmaplan. Vi har tidigare besökt Frankrike, Serbien och Belgien med liknande målsättningar. I Moskva besöktes sex anläggningar där vi dels intervjuade tennistränare, fystränare och sportchefer samt bevakade träningar för såväl de yngsta spelarna samt juniorlandslagsträningar. Det var fulltecknat schema under resan så vi fick möjlighet att få en bild av hur träningen genomfördes på banan i högpresterande ryska miljöer. Här kommer en sammanfattning av några saker som var väldigt tydliga och som vi tyckte var intressanta.

Högutbildade tränare Att tränarna hade en 5-årig idrottsutbildning på universitets-nivå var i princip standard på alla ställen. Det gjorde att tränarna hade stora kunskaper i fysiologi, biomekanik, pedagogik osv. Då denna kunskapsnivå även gällde på minitennisträningen fick spelarna direkt en väldigt kunnig ledning i sin träning. Vi noterade även att en mycket stor andel av tränarna var kvinnor.

Fysisk skolning Mycket fokus låg på den fysiska skolningen där spelarna jobbade med träning som var anpassad efter spelarens ålder. Koordinationsträning var ett naturligt inslag i träningen. Träningen genomfördes ofta på banan eller på liknande utrymmen.  Fysträningen liknande en tennismatch både i fotarbetsteknik samt i intensitet och varaktighet.

Teknisk skolning Stort fokus i yngre år låg på att skapa en bra teknisk grund. Träningen var lugn och metodisk och de jobbade med tydliga mål/checkpoints i träningen där balans, kontroll och träff kändes viktigt.

Myter ”Det är iskallt i hallarna och träningen är stenhård” är saker man ibland hör när folk pratar om sin bild av Ryssland. Vår upplevelse stämde inte med detta, temperaturen var över 20 grader i alla hallar vi besökte. Träningen var strukturerad och tydlig men samtidigt var det glädje och avslappnad stämning. Att ryssarna inte tränar i Ryssland utan att de befinner sig utomlands är också något man hör ofta. Dock visade det sig att i princip alla de ryska stjärnorna har fått sin grundskolning i Ryssland, sen har vissa spelare adderat andra miljöer för sparring och varmare klimat men spelarens grunder sattes i Ryssland.

Sammanfattning Som alltid är det svårt att översätta ett annat lands upplägg med Sverige när det kommer till ekonomi, befolkningsmängd och liknande delar. Dock bör det vara rimligt att tänka att kvalitéen på träningen ska kunna vara likadan oavsett var i världen man befinner sig. Att sätta tekniska grunder samtidigt som man skolar in den atletiska grunden i våra yngre spelare bör vara högprioriterat i de svenska klubbarna för att ge så många spelare som möjligt en bra chans att utvecklas optimalt.

Att få inspiration från nya miljöer är viktigt för att utvecklas som tränare och vi vill tacka den privata finansiär som gjorde resan möjlig.


2 (1)
2 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page