top of page

De startade en egen sommarturneringSommaren 2020 satte en global pandemi käppar i hjulet för att tävla i tennis. Då tog några MIK-spelare saken i egna händer. Turneringen SK Invitational föddes och i år är den större än någonsin.


Det började som en tävling i miniformat och en chans att få spela matcher under en period när det fanns begränsade möjligheter till just matchspel.

– Under coronapandemin var vi ett litet gäng ganska jämna spelare från MIK som var sugna på att tävla. Tyvärr var många tävlingar inställda. Då startade vi en privat turnering oss emellan enligt ett riktigt tävlingsformat i tre set, med matchtiebreak som tredje set, berättar Cédric Schwartzler, som är upphovsman till turneringen.


Lätt att boka banor under sommaren

En nyckel till att få turneringen att flyta är att alla deltagare har sommarkort. Matcherna bokas i två timmar, där vardera spelare bokar en timme var på sitt sommarkort. Sommarkortet har även gett upphov till turneringens namn: SK Invitational. Tack vare sommarkorten kan deltagarna till största del sköta turneringen själva, utan klubbens hjälp, under sommarperioden när det finns goda chanser till speltid i MIK-hallen.


Spelarnas driv är en viktig ingrediens

Det första året bestod turneringen av åtta spelare. Året därpå dubblades deltagarlistan och i år deltar 26 personer. Cédric är spindeln i nätet, men menar att turneringens framgång bygger på deltagarnas engagemang. – Spelarna sköter själva sin matchplanering genom att ta kontakt med varandra och boka speltider. Det kan vara en utmaning när semesterresor krockar, men det har fungerat utmärkt. Det finns en respekt för arbetet jag lägger ner som speglas i att deltagarna faktiskt ser till att spela sina matcher i tid. Det är jag jättetacksam för, säger Cédric Schwartzler.


Den sociala faktorn höjer upplevelsen

Cédric har lagt ner en hel del arbete på tävlingen genom åren. Han har gjort en hemsida för tävlingen, ordnat en tipstävling samt skrivit spelarpresentationer och matchreferat. I år arrangerades även en fest under lottningen som blev ett startskott inför tävlingen. Turneringen kulmineras därefter i en finaldag, där deltagarna samlas i hallen.

– Nästan alla känner alla, så det sociala blir en viktig ingrediens. Och när man sätter fokus på matcherna, genom att till exempel skriva matchreferat, höjer man dessutom engagemang och motivation. De flesta vill prestera när strålkastarna riktas mot dem, säger Cédric Schwartzler.


Vill inspirera andra

Till andra MIK-spelare, som vill passa på att använda sina sommarkort för att organisera en egen turnering, tipsar Cédric om att lägga ambitionsnivån där man själv vill. – Det behöver inte vara så mycket jobb att arrangera en tävling. Egentligen handlar det bara om att hitta deltagarna och fixa en lottning - sedan är det bara att köra.


147 visningar0 kommentarer
bottom of page